Нова система управління

22.12.2014

Сьогодні в Україні спостерігаються проблеми в сфері державного управління. Згідно ст. 3 Конституції України – «права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.»


Іншими словами, держава відповідальна за те, що відбувається в країні. В тому числі, вона відповідає за проблеми що виникли у фінансовому середовищі. Підкреслюю, ні банкіри повинні нести відповідальність, а саме чиновники! Бо саме чиновники контролюють діяльність банківських установ, видають їм ліцензії, рефінансують їх тощо.

Але, реальність така, що громадяни України стикаються не тільки з проблемами "кредитів" або повернення "депозитів", ми з вами стикаємося з протизаконною (паразитарної) діяльністю всіх державних структур. Суди, прокуратура, міліція, органи державної влади та місцевого самоврядування. Ми скрізь і щодня стикаємося з бездіяльністю посадових осіб цих структур, яке призводить до порушення законних прав та інтересів кожного з нас.

Виникає закономірне питання: ЩО РОБИТИ?

Все просто, необхідно створити відкритий інструмент громадського контролю, за допомогою якого можна було б в найкоротші терміни проконтролювати будь-якого державного службовця – починаючи від начальника ЖЕКу і закінчуючи Президентом України.

Що з себе представляє цей інструмент і як його створити?

Даний інструмент представляє собою відкриту Всеукраїнську систему електронного документообігу, у вигляді електронного реєстру з елементами соціальної мережі, в яку можуть звертатися громадяни України і реєструвати свої порушені права, згідно чинного законодавства. Підтвердивши факт порушення відповідними документами.

Таким чином, при накопиченні цих звернень буде формуватися відкрита статистика діяльності або бездіяльності посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Буде видно роботу кожного окремого чиновника, прокурора, судді тощо.

Громадяни України за допомогою цієї системи зможуть об'єднатися на основі загальних (схожих) проблем, спільними зусиллями провести ефективну люстрацію починаючи з місцевого рівня, виганяючи паразитів-корупціонерів із займаних посад і закінчуючи рівнем Верховної ради.

Я є координатором Всеукраїнського електронного реєстру по порушеним правам людини, який має назву «Зворотній зв'язок». Командою програмістів, волонтерів, вже розроблена первинна структура сайту. Але, нам необхідна допомога, яка може виражатися в професійній підтримці при розробці проекту, оцінці зручності (юзабіліті) сайту користувачами, створення інформаційних відео-сюжетів та інших матеріалів, для поширення інформації про дану систему Громадського контролю.

Можливо серед вас знайдуться програмісти, дизайнери, які зможуть підключитися до написання окремих модулів сайту, допомогти у розробці дизайну і зовнішнього вигляду реєстру. Також не завадить добровільне фінансування (збір коштів) для оплати трудозатрат на адміністрування даної системи, коли вона почне працювати. Необхідні фахівці які будуть обслуговувати роботу системи, аналізувати і структурувати звернення, організовувати координацію між організаціями, модерувати користувачів і таке інше.

Без команди однодумців, ініціативних людей реалізувати ідею (проект) досить складно. Тому, я запрошую активних громадян України, які щиро бажають змінити діючу систему стати частиною команди – http://feedback.org.ua/ua/team

Координатор Всеукраїнського соціального проекту «Зворотній зв'язок»
Матрій Андрій Климентійович.