Інструменти електронної демократії

16.10.2015

Всеукраїнський соціальний проект «ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК» – це відкритий інструмент колективного захисту прав і свобод гарантованих Конституцією України та чинним законодавством.


Даний інструмент являє собою систему електронного документообігу, у вигляді електронного реєстру з елементами соціальної мережі. В яку можуть звертатися громадяни України і реєструвати порушення чинного законодавства, а також власних прав з боку посадових осіб, підтвердивши факт такого порушення відповідними документами.

Актуальність проекту «Зворотній зв'язок» полягає в пошуку однодумців за схожими проблемами. Об'єднання зусиль для колективного захисту та відновлення порушених прав. Формування ініціативних груп, рухів та організацій, за допомогою яких буде здійснюватися контроль над органами державної влади та місцевого самоврядування.

Передбачена можливість в майбутньому проведення голосувань і референдумів, для прийняття колективних рішень через Інтернет. Це дозволить скоротити фінансові витрати і звести до мінімуму різного роду фальсифікації.

Мета проекту: встановити двосторонній зворотній зв'язок з жителями територіальних громад, за допомогою інтернет зв'язку і через громадські приймальні, щоб визначити системність порушень прав громадян.

При накопиченні звернень про порушені права в реєстрі буде формуватися відкрита статистика по різних напрямках і сферам життєдіяльності. За допомогою статистики буде видно роботу кожної посадової особи місцевого самоврядування та органів державної влади.

«Зворотній зв'язок» що надходить від громадян України – це об'єктивний критерій оцінки діяльності або бездіяльності співробітників міліції, прокуратури, судів та інших установ. Так як при невиконанні своїх посадових обов'язків утворюється систематичне порушення прав, що в свою чергу породжує невдоволення громадян і потік заяв, звернень, скарг, за якими до теперішнього часу не проводилося аналізу причин їх виникнення.

Такого поняття як «відписка» не існує в держорганах. На всі заяви та звернення громадян, на думку чиновників, даються задовільні відповіді. Однак, кожен з нас розуміє, що це не відповідає дійсності.

Цінність проекту полягає у викоріненні явища під назвою корупція, шляхом впровадження відкритого інструменту при взаємодії «влади» і суспільства, зокрема здійснення зворотного зв'язку між державною владою, органами місцевого самоврядування та громадськістю. Виявлення корупційних схем, а також використання посадовими особами своїх владних повноважень і довірених їм прав, з метою отримання особистої вигоди яка суперечить законодавству стане можливим, при виникненні відкритої статистики по порушеним правам громадян.

Хто вчив фізику напевно пам'ятає закон збереження маси і енергії, суть якого в наступному: «Якщо в одному місці щось убуде, то в іншому обов'язково прибуде. Енергія і маса не зникають, вони просто трансформуються з одного стану в інший». Іншими словами, якщо хтось в одному місці починає красти, то в іншому місці ресурсів починає не вистачати. Між причиною і наслідком завжди існує взаємозв'язок.

Таким чином, за допомогою відкритого електронного реєстру акумулювавши «слідства», порушення прав громадян, ми визначимо зв'язок і виявимо причини виникнення проблем, усунувши які зможемо запобігти їх появі в майбутньому. Завжди дешевше і доцільніше профілактичними засобами запобігти виникненню певних проблем, ніж потім усувати наслідки.

Система дозволяє вибудовувати відкриті горизонтальні зв'язки між представниками організацій з різних областей, які щодня допомагають громадянами захищати і відновлювати їх права. Також передбачена можливість обмінюватися позитивним практичним досвідом та алгоритмами в дозволі проблемних питань.

Наприклад: якщо в якомусь місті люди об'єднавши зусилля змогли знайти ефективне вирішення актуальної проблеми, то через систему «Зворотній зв'язок» вони зможуть поділитися своїм позитивним досвідом і про них дізнаються тисячі громадян України.

Коли проект буде затребуваний жителями України, з'явиться альтернативна діючій, бюрократичній система управління, в якій кожен громадянин зможе брати безпосередню участь в управлінні державою, згідно п'ятої статті Конституції України.

На завершенні хочу кілька слів сказати про перспективу проекту.

Прийшов час вибудовувати відкриті громадські взаємини, при яких не буде місця правовому нігілізму – сформована думка в суспільній свідомості та й психіці окремої людини стійко зневажливе негативне ставлення до права, що виражається в запереченні його соціальної цінності і конструктивної ролі у забезпеченні пріоритетів особистості і суспільства.

Явище під назвою КОРУПЦІЯ разом з його носіями зникнуть, оскільки тотальна відкритість забезпечить надійний захист від проникнення «паразитів» в управління містом, областю, державою.

Інструменти електронної демократії стануть частиною повсякденного життя кожного з нас, як наприклад той же мобільний телефон, комп'ютер, Інтернет тощо. Я переконаний в тому, що об'єднавши зусилля ми зможемо створити нову ефективну систему управління, а стара піде на смітник історії ...

Яким буде майбутнє, залежить тільки від нас!

--

Координатор Всеукраїнського соціального проекту «Зворотній зв'язок»
Матрій Андрій Климентійович.