Системний моніторинг

07.12.2015

Останні роки ми з вами кожен день чуємо про проведення якихось реформ, про нескінченну боротьбу з корупцією, внесення змін до чинного законодавства, вирішення інших всіляких проблем у сфері державного управління. Однак від цього життя кращим не стає, наші законні права скрізь і щодня порушуються посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування.


Парадокс полягає в тому, що до недавнього часу в Україні не існувало системи відкритого моніторингу та оцінки ефективності проведення реформ, боротьби з корупцією, поліпшення життя громадян. Так як всі ці процеси спрямовані на зміни або поліпшення системи суб'єктивно оцінювалися обмеженою групою вузькопрофільних фахівців.

Патріотами України, волонтерами, розроблений Всеукраїнський соціальний проект «ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК» — це відкритий інструмент колективного захисту прав і свобод гарантованих Конституцією України та чинним законодавством. Фундаментальною основою проекту є надання громадськості інструменту для проведення перетворень в органах влади з метою їх модернізації та приведення їх до сучасного демократичного стану.

Що з себе являє цей інструмент «Зворотного зв'язку»?

Даний інструмент являє собою відкриту систему електронного документообігу, у вигляді електронного реєстру з елементами соціальної мережі, в яку можуть звертатися громадяни України і реєструвати порушення чинного законодавства, а також власних прав з боку посадових осіб, підтвердивши факт такого порушення відповідними документами.

Таким чином, при накопиченні звернень про порушені права в реєстрі буде формуватися відкрита статистика по різних напрямках і сферам життєдіяльності. За допомогою статистики буде видно роботу кожної посадової особи місцевого самоврядування та органів державної влади.

«Зворотній зв'язок» що надходить від громадян України – це об'єктивний критерій оцінки діяльності або бездіяльності співробітників міліції, прокуратури, судів та інших установ. Так як при невиконанні своїх посадових обов'язків утворюється систематичне порушення прав, що в свою чергу породжує невдоволення громадян і потік заяв, звернень, скарг, за якими до теперішнього часу не проводилося аналізу причин їх виникнення.

Громадяни України за допомогою цієї системи зможуть об'єднатися на основі загальних (схожих) проблем і спільно взятися за їх вирішення. Запропонувати нові інноваційні підходи для запобігання появи системних помилок у майбутньому. Ділитися позитивним практичним досвідом з жителями з інших областей / міст. Також за допомогою Громадського контролю змусити чиновників думати не тільки про свої інтереси, а почати вирішувати проблеми громадян. Адже Громадський контроль - це процес, спрямований на запобігання порушенням прав і свобод громадян України, а також відкритий моніторинг за діями представників органів державної влади та місцевого самоврядування.

Звертаємося до всіх, хто хотів би відновити свої порушені права і допомогти у популяризації та розвитку системи «Зворотній зв'язок». Реєструйтеся на сайті і додавайте свої звернення, тим самим ви будете знаходити однодумців, які зіткнулися зі схожими проблемами. При цьому автоматично формується відкрита статистика системних помилок (зловживань) в роботі посадових осіб держорганів та установ. Таким чином, ми з вами запустимо незворотний процес Громадського контролю, так як при достатньому накопиченні порушень ігнорувати ці факти не вийде і хтось в будь-якому випадку буде змушений нести відповідальність!

В нашому випадку відкрита статистика покаже П.І.Б. цих несумлінних чиновників. І це не просто якісь здогади, чутки чи вигадані факти, це конкретні життєві ситуації десятків, сотень, тисяч громадян з документальним підтвердженням. Володіючи даною інформацією можна провести ефективну люстрацію починаючи з місцевого рівня, виганяючи паразитів-корупціонерів із займаних посад і закінчуючи рівнем Верховної ради. Крім цього проаналізувавши наслідок, порушення прав громадян, ми визначимо зв'язок і виявимо причини виникнення проблем, усунувши які зможемо запобігти їх появі в майбутньому. Завжди дешевше і доцільніше профілактичними засобами запобігти виникненню певних проблем, ніж потім усувати наслідки.

Коли проект буде затребуваний жителями України, з'явиться альтернативна діючій, бюрократичній система управління, в якій кожен громадянин зможе брати безпосередню участь в управлінні державою, згідно п'ятої статті Конституції України.

Яким буде майбутнє, залежить тільки від нас!

--

Координатор Всеукраїнського соціального проекту «Зворотній зв'язок»
Матрій Андрій Климентійович.